Агенцията по обществени поръчки проведе осем обучения, с участие на експерти от Швейцария на тема „Възлагане на зелени обществени поръчки. Добри практики от Швейцария“

В периода 3-7 юни 2019 г. Агенцията по обществени поръчки (АОП), съвместно с лектори от Швейцария и представители на изпълнителя изготвил Практическото помагало за възлагане на „зелени“ обществени поръчки проведоха осем обучения на тема „Възлагане на зелени обществени поръчки. Добри практики от Швейцария“.

Обученията са насочени към всички заинтересовани страни във възлагателния процес и включват представители на осем целеви групи, сред които са централната администрация (министерства и агенции); управляващите органи на оперативните програми в България и централните органи за покупки; публичноправни организации; възложители от местната администрация от Северна и Южна България; стопански субекти и АОП.

По време на обученията бяха представени добри примери от Швейцария за включване на „зелени“ критерии при възлагане на обществени поръчки за текстил; строителство и управление на сгради; примери за проекти, насърчаващи еко-технологиите и иновациите; коментиран е Каталога с добри практики от Швейцария в областта на устойчивите обществени поръчки и други теми.

От българска страна активно се включиха лектори, компетентни по теми, свързани с Практическото помагало за възлагане на „зелени“ обществени поръчки, правната рамка и добри европейски и национални примери.

Проведените, в рамките на една седмица, 8 паралелни обучения са с продължителност от ден и половина и общо обучени 228 участника. Резултатите от анкетата показват висока удовлетвореност от организацията и лекторите. Инициативата е полезна и успешна.

Обученията са осъществени в изпълнение на специфична цел 2 по проекта на АОП „Повишаване на информираността относно добрите практики за опазване на околната среда при възлагане на обществени поръчки и укрепване капацитета на ангажираните с прилагането на “зелени” критерии лица“.

Споделете в социалните мрежи: