Агенцията по обществени поръчки реализира успешно проект по Оперативна програма „Добро управление“

Агенцията по обществени поръчки реализира успешно проект по Оперативна програма „Добро управление“

Агенцията по обществени поръчки проведе заключителна пресконференция във връзка с успешното реализиране на проект „Преглед и оценка на системата на обществените поръчки в България“. 

Целта на този проект е да се осигури външна, безпристрастна оценка на актуалното състояние и цялостното функциониране на националната система на обществените поръчки след влизане в сила на новото законодателство. 

Проектът е осъществен с помощта на Международната банка за възстановяване и развитие – част от групата на Световната банка, и с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“.

В резултат от изпълнението на проектните дейности е направен функционален преглед на Агенцията по обществени поръчки, анализ на данните за пазара в тази област за периода 2013 –2017 г., преглед на механизмите за мониторинг, контрол и обжалване, както и на цялостното функциониране на системата на обществените поръчки. Обобщените резултати са включени в окончателен доклад. В него е дадена висока оценка на постигнатия напредък, очертани са предизвикателствата и са направени важни и полезни препоръки, свързани с бъдещото развитие на системата. 

На пресконференцията присъстваха г-жа Миглена Павлова, изпълнителен директор на Агенцията по обществени поръчки и ръководител на проекта, както и г – н Кнут Лайполд, главен специалист по обществени поръчки към банката за възстановяване и развитие, и ръководител на екипа от независими външни консултанти.

В своето изказване г-жа Павлова отбеляза, че докладът за оценка на системата съдържа конкретни препоръки за подобрение, както и примери за добри практики. Те ще бъдат изключително полезни и ще се използват в максимална степен при планиране и осъществяване на следващите стъпки за усъвършенстване на системата на обществените поръчки в България.

Представителят на МБВР г-н Кнут Лайполд подчерта, че България е постигнала значим прогрес във връзка с изпълнението на Стратегията за обществените поръчки от 2014 г., а Агенцията по обществени поръчки е положила много усилия, които са дали положителни резултати. Установена е силна правна и

регулаторна рамка, насоки за нейното прилагане, както и висока степен на прозрачност.

В заключение двете страни изразиха задоволство от ползотворното сътрудничество и постигнатите резултати. 

Докладът може да бъде намерен на Портала за обществени поръчки в тематичната област „АОП“, секция „Европейски проекти“.

Споделете в социалните мрежи: