АОП, съвместно с ИПА реализира дистанционни обучения за възлагане на „зелени“ обществени поръчки

През м. юни 2019 г. Агенцията по обществени поръчки (АОП) стартира дистанционен курс на тема „Възлагане на „зелени“ обществени поръчки“ (ЗеОП). Курсът е в изпълнение на проект „Методическа подкрепа за развитието на „зелените“ обществени поръчки в България“, изпълняван от АОП, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Дистанционното обучение е разработено от АОП и се реализира с подкрепата на Института по публична администрация (ИПА), чрез използване на предоставена от тях електронна обучителна платформа.

Съдържанието на курса е разпределено в пет модула: уводна част, която включва съдържание и цели; стратегически модул, в който са разгледани същността и ползите от „зелените“ обществени поръчки, стратегическата рамка и развитието на ЗеОП в България; правен модул с основни аспекти на договорите и актовете на международно ниво, европейската правна уредба и националното законодателство; практически модул, насочен към разглеждане на примери и добри практики за залени критерии на различните етапи от възлагане на обществената поръчка; и модул, който представлява заключение под формата на тест, чрез който се установява доколко е разбрана и усвоена материята.

Обучението е насочено към насърчаване и подпомагане на възложителите в прилагането на екологосъобразни критерии и изисквания при възлагане на обществени поръчки.

Продължителността на дистанционния курс е две работни седмици и включва 12 учебни часа.

Първото обучение, организирано от ИПА се проведе в периода 11 – 24 юни 2019 г.

Второто обучение започва на 25 юни 2019 г. и ще продължи до 9 юли 2019 г.

След обобщаване на удовлетвореността от курса се предвижда и през следващите месеци обучението да продължи.

Споделете в социалните мрежи: