Агенцията по обществени поръчки реализира Портал за обществени поръчки в подкрепа на възложители и изпълнители

ПОРТАЛ УЛЕСНЯВА И ПОДПОМАГА УЧАСТНИЦИТЕ В ПРОЦЕСА НА ВЪЗЛАГАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

Агенцията по обществени поръчки (АОП) реализира Портал за обществени поръчки в подкрепа на възложители и изпълнители. Разработването му е резултат от изпълнение на дейностите по проект “Добри практики и ефективно партньорство в областта на обществените поръчки”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд. Достъпът до него е свободен чрез интернет на адрес: www.aop.bg. 

Важна стъпка в процеса на електронно възлагане на обществени поръчки е възможността за получаване на документацията по електронен път. Услугата вече се предоставя на участниците в процедурите за възлагане на обществени поръчки посредством Портала. По този начин фирмите-кандидатки ще имат възможност да спестят време и усилия, особено в случаите, когато възложителят на обществената поръчка е от друго населено място. За нейното изтегляне не се изисква използване на електронен подпис от потребителя, така че потенциалните участници няма да срещат технически затруднения.

Упълномощените потребители на Регистъра на обществените поръчки (РОП) могат да публикуват електронно документацията след избор на съответната преписка. Преди да бъде публикувана, възложителят има право да избере дали да бъде получена от всички желаещи или ще се предостави след заявяване на интерес от страна на кандидата и/или заплащане на определена сума. След публикацията в сайта документацията не може да бъде променяна. Възложителят може да добавя разяснения, видими за всички, в случай че документацията се предоставя свободно или само за тези, на които възложителят е разрешил достъп след заявяване на интерес.

В комуникацията си с кандидатите възложителят също може да задава уточняващи въпроси и да получава отговори. Обменът на информация се осъществява и визуализира чрез Портала за обществени поръчки.

Във функцията за разширено търсене е добавена възможността за селектиране на поръчките с налична електронна документация.

 Предоставянето на електронна документация е важна крачка в реализиране на напълно електронна комуникация между възложителя и изпълнителя в процеса на възлагане на обществени поръчки.

Порталът предлага и друга нова услуга – възможност за публикуване на т.нар.‘”малки обяви”. Упълномощените потребители на Регистъра имат възможност да публикуват обяви, чиято стойност eпод праговете на чл.2 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (НВМОП), т.е  в случаите, когато възложителите могат да не провеждат процедура, но са задължени да съберат не по-малко от 3 ценови оферти. 

Извършени са и промени в Регистъра на обществените поръчки и приложния софтуер „Редактор на форми” съгласно изисванията на Закона за електронния подпис и електронните документи. Всеки документ, изпратен за публикуване в РОП се подписва с електронен подпис, като се прави он-лайн проверка на валидността на цифровия подпис. Порталът за обществени поръчки осигурява и възможност на възложителите сами да управляват и редактират т.нар. „портлети” с индивидуализирана информация. Тази услуга е достъпна за възложители, които имат упълномощени потребители в РОП.

В прозореца “Представяне на възложителя” всяка организация може да предостави разнообразна информация за себе си и своята дейност, включително презентации, снимков материал, разнообразни линкове и др. По този начин се подпомагат възложителите, които нямат средства или възможност да изградят и поддържат свои интернет страници, както и такива, които искат допълнително да популяризират функциите и дейността си.  Обновените функиционални възможности на Портала за обществени поръчки целят улесняване процеса на възлагане на обществени поръчки, както и осигуряването на публичност и прозрачност в по-висока степен.  Посредством подобрените възможности на Портала, възложителите вече имат възможност за активна роля, чрез участие в информационните процеси, свързани с обявяваните и възлагани от тях обществени поръчки. 

Споделете в социалните мрежи: