Агенцията по обществени поръчки установи, че от известно време в интернет пространството се e появил сайт, наречен Първа частна агенция за обществени поръчки.

ВНИМАНИЕ!

До всички възложители, кандидати, участници, изпълнители и заинтересовани лица!

Агенцията по обществени поръчки установи, че от известно време в интернет пространството се e появил сайт, наречен Първа частна агенция за обществени поръчки.

На този сайт Първа частна агенция за обществена поръчки практически е копирала интернет страницата на Агенцията по обществени поръчки. Използувани са същите форма, постройка и визуални символи, чрез което се цели въвеждането в заблуда на възложителите, кандидатите, участниците и всички заинтересовани лица. 

Във връзка с предприетите действия от Агенцията по обществени поръчки, още на 17.10.2006 г., наименованието на сайта е сменено и той вече се нарича Агенция за частни търгове, като от графичното оформление е премахнат гербът на Република България. Независимо от това, чрез тази интернет страница, авторите й  недвусмислено се опитват да въведат в заблуждение възложителите, кандидатите и участниците в процедури за възлагане на обществени поръчки.  Копирани са пунктуално текстове от страницата на Агенцията по обществени поръчки, без да е указан източникът. Предлага се методическо обслужване и редица дейности, като част от тях са недопустими от законова гледна точка. Обявено е, че ще се провеждат търгове при запазване конфиденциалността на възложителите, с което се нарушават принципите за публичност и прозрачност, заложени в закона. Използвани са термини, които не отразяват правилно и етично постановките на Закона за обществените поръчки и съпътстващата го подзаконова нормативна уредба.

С цел предовратяване възможността от допускане на нарушения на закона, АОП предупреждава всички заинтересовани лица за следното:

  • Агенцията по обществени поръчки към министъра на икономиката и енергетиката е единственият орган,определен от закона, който има  право да издава методически указания по прилагането на законодателството в областта на обществените поръчки. Методически указания, предоставени от каквито и да било други структури, не могат да се приемат за ангажиращи, относно съдържащата се в тях информация;  
  • Регистърът на обществените поръчки, администриран от Агенцията по обществени поръчки и публикуван на интернет адреса на агенцията www.aop.bg, е единственият регламентиран със закона публичен регистър, до който възложителите са длъжни да изпращат решенията и обявленията за откритите от тях процедури. Документи, изпратени до различен от Агенцията по обществени поръчки адресат, няма да се приемат за изпълнение на законово предвидените задължения за възложителите и такива процедури няма да се считат за официално оповестени;
  • консултации, предлагани на различен от обявените от Агенцията по обществени поръчки телефони за  помощ /940 78 32, 940 70 67 и 940 70 68/, не обвързват държавния орган с изразеното в тях мнение;
  • писмени отговори и становища, предоставени от различно от Агенцията по обществени поръчки лице, също не могат да се считат за ангажиращи отговорността на агенцията;
  • Законът за обществените поръчки напълно изключва възможността процедурите да бъдат провеждани от анонимни възложители. Ако възложител по смисъла на Закона за обществените поръчки се обърне към подобна организация и я упълномощи да проведе процедура за възлагане на обществена поръчка, извършва многобройни и съществени нарушения на законодателството в областта, които водят на практика до непровеждане на процедура от възложителя при наличие на основание за това. За подобно нарушение в чл.129, ал.1 ЗОП е предвидена и административнонаказателна отговорност за възложителя и той се наказва с имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв. и глоба в размер от 1000 до 5000 лв.

Агенцията по обществени поръчки, като специализирана администрация към Министъра на икономиката и енергетиката третира въвеждането в заблуда, чрез грубото използване на информация и графични символи ползвани от нея, като неправомерно деяние и ще предприеме всички законово допустими мерки, за предотвратяване на  подобни действия.

Агенцията по обществени поръчки предупреждава, всички заинтересовани лица, използващи подобни информационни ресурси, че рискуват да претърпят сериозни финансови загуби и да допуснат грешки, които да доведат до възникване на нарушения и обжалване на процедури, включително и до сключване на нищожни договори за възлагане на обществени поръчки.

Споделете в социалните мрежи: