Днес, 30 май 2008 г. в Министерството на финансите се проведе среща между работната група, определена да изготви спешни промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с представители на неправителствените организации.

Днес, 30 май 2008 г. в Министерството на финансите се проведе среща между работната група, определена да изготви спешни промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с представители на неправителствените организации.

На срещата присъстваха представители на: Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Асоциация „Прозрачност без граници“, Център за изследване на демокрацията, Център за икономическо развитие, Българска Стопанска Камара, Националното Сдружение на общините в България, Камара на строителите, Център за социални практики.

Министърът на държавната администрация и административната реформа, Николай Василев, заедно с екипа си също взеха участие в срещата. Изложени бяха вижданията на неправителствените организации относно развитието на системата на обществени поръчки в България. Подчертана бе необходимостта от устойчивост в политиката на държавата, свързана със законодателството и развитие на административния капацитет на органите, които осъществяват надзор и контрол на обществените поръчки. Изразено бе желание за по-осезаемо присъствие на представителите на неправителствените организации в хода на провеждането на процедурите с обществено значение. Представителите на бизнеса изразиха очакванията си от промени не само в действащите правни норми, но и поемането на по-сериозен ангажимент от страна на държавата във връзка с тяхното спазване и правилно прилагане.

Целта на предлагания Законопроект за изменение и допълнение на ЗОП е да се усъвършенства нормативната уредба по обществени поръчки, с оглед на постигането на по-висока публичност и прозрачност в тази област, да се улеснят субектите в провеждането на процедурите за възлагане на договори и да се подобрят условията за правилното, точно и еднакво прилагане на законодателството, което, като цяло, ще подобри бизнес климата в страната.

Работната група е сформирана със Заповед на вицепремиера г-жа Меглена Плугчиева. Задачата й е в срок до 5 юни 2008 г. да изготви Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗИДЗОП) въз основа на получените предложения и проекти от Народното събрание, Сметната палата, министерства и неправителствените организации.

Ръководител на работната група е г-н Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, зам. ръководители са г-н Атанас Кънчев, зам. министър на финансите и г-жа Миглена Павлова, изпълнителен директор на Агенция по обществени поръчки.

Споделете в социалните мрежи: