Министерски съвет прие Национален план за действие за насърчаване на зелените обществени поръчки за периода 2012-2014 г.

Приет е Национален план за действие за насърчаване на зелените обществени поръчки за периода 2012-2014 г. от Министерския съвет /www.strategy.bg/.

С него се изпълнява препоръката на Европейската комисия, държавите-членки на Европейския съюз да разработят национални планове за действие относно възлагане на обществени поръчки с екологични изисквания.

В плана са включени конкретни цели и мерки за тяхното постигане за тригодишен период – от 2012 г. до 2014 г. Определени са продуктовите групи, предмет на зелени обществени поръчки и са посочени “еко” критериите на които те трябва да отговарят.

Съгласно целите на плана, възложителите от централната администрация следва да достигнат определен процентен дял на зелените поръчки при възлагане на копирна и графична хартия; офис IT оборудване; офис осветление; климатици и почистващи продукти и услуги. Предвидено е този дял да нараства по време на изпълнението на плана. За възложителите, които са публичноправни организации, както и за тези от местната администрация, целите имат препоръчителен характер.

Планът включва и механизъм за мониторинг на възлагането на зелени поръчки. Предвидени са и мерки за популяризиране на зелените поръчки и повишаване на капацитета на възложителите при тяхното прилагане.

Планът е част от националната политика, насочена към популяризиране на зелените обществени пръчки, като един от инструментите, чрез който се увеличава пазара на екологични продукти и услуги, насърчават се еко-иновациите и конкурентноспособността на икономиката.

Споделете в социалните мрежи: