Министерски съвет прие Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП), Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (НВМОП) и Устройствения правилник на Агенцията по обществени поръчки

Днес, 18 декември 2008 г. Министерският съвет на Република България прие Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет.

На 31 октомври 2008 година в бр. 94 на „Държавен вестник“ е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗИДЗОП). С този закон се изменят и добавят редица нови текстове, с които по същество се променят досега действащите правила за възлагане на обществени поръчки. За да се осигури правилното прилагане на новите правни норми се налага основно да бъдат изменени и допълнени следните подзаконовите нормативни актове – Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП), Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (НВМОП) и Устройствения правилник на Агенцията по обществени поръчки.

В съответствие с промените в ЗОП, в ППЗОП се въвеждат нови разпоредби, съгласно новите положения в закона, за които е предвидено да има подробно разписан ред в ППЗОП. Извършени са промени и в останалите разпоредби, с цел привеждането им в съответствие със ЗОП и с оглед опростяване на правилата.

В НВМОП се променят разпоредбите, които кореспондират със съответните законови разпоредби и се въвеждат нови правила с цел опростяване на реда за възлагане на малки обществени поръчки при спазване на принципите за публичност, прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност на всички кандидати и недопускане на дискриминация при възлагането на обществени поръчки.

В Устройствения правилник са допълнени и прецизирани правомощията на изпълнителния директор на агенцията. Основна част от промените са във връзка с въведените нови правомощия в областта на предварителния контрол.

Споделете в социалните мрежи: