На вниманието на бенефициентите на договорена безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, съвместната Оперативна програма „Черноморски басейн 2007 – 2013 г.“, Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм

Препращане на публичната покана по чл.11, ал.1 от ПМС 69 за публикуване в Официалния вестник на Европейския съюз (ОВ на ЕС)

Разпоредбата на чл. 11, ал.2 от ПМС № 69/2013 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на кандидати за безвъзмездна финансова помощ и бенефициенти на договорена безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, съвместната Оперативна програма „Черноморски басейн 2007 – 2013 г.“, Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм задължава бенефициентите, които не са възложители по смисъла на Закона за обществените поръчки (ЗОП) да публикуват публичната покана в Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България  и на своята интернет страница при наличие на такава. 

В случаите по ал.6, т.е. когато предвидената стойност надвишава приложимите европейски прагове за строителство, доставки и/или услуги, разпоредбата изисква от бенефициентите да я изпращат и до Агенцията по обществени поръчки (АОП) за публикуване в „Официален вестник“ на Европейския съюз.

Прилагането на този ред създава практически проблеми, тъй като Службата за публикации прави формален отказ от публикация на всички препращани от нас публични покани на основание, че информацията не е попълнена в някой от приложимите образци, одобрени с Регламент за изпълнение (ЕС) 842/2011 на Комисията от 19.08.2011 г.

В тази връзка съветваме бенефициентите да използват електронните обявления, предоставяни от Европейска комисия на интернет страницата SIMAP, на адрес: http://simap.europa.eu/enotices/changeLanguage.do?language=bg. Ако обявлението се изпрати от бенефициента онлайн чрез тази страница, то се публикува в рамките на 5 дни. Тъй като образците са предвидени само за целите на възложители, следва в полето „Вид на възлагащия орган“ да се избере: „Друго“, а в полето „Допълнителна информация“ да се посочи, че не се касае за обществена поръчка по реда на приложимите европейски директиви, а за публична покана, чието публикуване се изисква от национална разпоредба.

Споделете в социалните мрежи: