На 09 април 2009 г., Министерският съвет на Република България прие Постановление за приемане на Наредба за осъществяване на предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки, финансирани напълно или частично със средства от европейските фондове

На 09 април 2009 г., Министерският съвет на Република България прие Постановление за приемане на Наредба за осъществяване на предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки, финансирани напълно или частично със средства от европейските фондове. 

На 31 март 2009 година в бр. 24 на “Държавен вестник” е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗИДЗОП). С този закон се внасят промени в процедурата за осъществяване на предварителен контрол върху обществени поръчки, които ще се финансират напълно или частично със средства от европейските фондове. За да се осигури прилагането на новите разпоредби и на предвидено в закона основание Министерският съвет прие Наредба за осъществяване на предварителен контрол върху тези процедури.

Съгласно наредбата контролът ще се осъществява от управляващите органи на съответните програми или междините звена и Агенцията по обществени поръчки. Той ще обхваща всички етапи от процедурите за провеждане на обществени поръчки, от момента на тяхното планиране до сключването на договорите за възлагане. Като резултат от упражняването на предварителния контрол се очаква да бъде постигната в по-висока степен законосъобразност при разходването на средства за възлагане на обществени поръчки, финансирани със средства от европейските фондове.

Споделете в социалните мрежи: