Промени в НВМОП

С Постановление № 244 от 08.10.2007 г. Министерският съвет прие промени в стойностните прагове по чл. 2, ал. 1 и 2 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (НВМОП), които засягат обществени поръчки с място на изпълнение извън страната. Изменението се отнася само до възложители по чл. 7, т. 2 ЗОП – дипломатически, консулски и постоянни представителства.

Посочените възложителите вече са длъжни да събират три оферти с техническо и финансово предложение, при следните стойности без данък върху добавена стойност:

  • за строителство – от 500 000 до 1 500 000 лв.;
  • за доставки и услуги – от 50 000 до 100 000 лв.

Когато стойностите са под 500 000 лв. (за строителство) и под 50 000 лв. (за доставки и услуги) няма ограничение в начина на реализиране на потребностите.

С новата ал. 6 на чл. 24 е създадена допълнителна възможност за възложителите по чл. 7, т. 2 ЗОП, в случаите, когато процедурата е прекратена поради липса на оферти да удовлетворят нуждите си, освен чрез договаряне с покана и по реда на чл. 2, ал. 1 НВМОП.

Необходимостта от промяната е свързана с практическите трудности, които тези възложители срещат при провеждане на процедури извън страната съгласно българската нормативна уредба. Причината е нежеланието на потенциалните изпълнители зад граница да се състезават в процедури, в които икономическия интерес е много по-малък от обичайния за тях.

Приетото изменение и допълнение на НВМОП ще доведе до по-гъвкаво и ефективно възлагане на обществените поръчки извън територията на страната.

Споделете в социалните мрежи: