Проучване класира България в “TOP 10” по отношение на наличие на електронни обществени поръчки

Проучване класира България в “TOP 10” по отношение на наличие на електронни обществени поръчки

На заседание на работна група по електронни обществени поръчки през м. януари 2010 г., проведено в гр. Брюксел, кралство Белгия, са представени резултати от проучване, направено от консултантския консорциум Cap-Gemini Consulting и IDC EMEA, реализирано по линията на INFSO и разглеждащо развитието на електронното управление в страните от Европейския съюз.

Частта от проучването, фокусираща се върху обществените поръчки, набляга на два показателя – наличие на електронни ОП и електронизиране на отделните фази от процеса на възлагане на ОП. Изследването установява доколко услугите по електронно възлагане са налични на официалните сайтове на държавната администрация и са използваеми от потенциалните доставчици. То е реализирано като Web анкета, включваща 3 въпроса:

  1. 1. Съдържа ли посоченият сайт информация относно системата на обществените поръчки?
  2. 2. Публикуват ли се на този сайт обявления за обществени поръчки (обявления и решения, информации за сключени договори, лицензи) или се предлага възможност за регистриране и достъп до списък наобществени поръчки?
  3. 3. Предоставят ли се услуги, свързани с електронното възлагане на обществени поръчки (освен електронна публикация; директно или чрез хипервръзка)?

Средното ниво за Европейския съюз (установено и изчислено по специална методика) по отношение на наличието на електронни ОП е 56%. България със своите 67% е в групата “TOP 10” по този показател. Средното ниво за Европейския съюз по отношение на електронизирането на фазите на обществени поръчки преди сключването на договора (т.н. Pre-Award Process) е 59%. По този показател България е оценена с 50%. С използваната методология е било невъзможно да се направи оценка и класация по отношение на електронизирането на фазите на ОП след сключването на договора (т.н. Post-Award Process). Изследването е обхванало над 270 доставчици на услуги, платформи и портали.

Споделете в социалните мрежи: