Международна конференция на тема: “Структурни фондове и обществени поръчки: Необходимост от ефективна система за управление на обществените поръчки при усвояването на средствата от фондовете на ЕС”

Международна конференция на тема: „Структурни фондове и обществени поръчки: Необходимост от ефективна система за управление на обществените поръчки при усвояването на средствата от фондовете на ЕС“

На 24 юни 2008 г. в зала „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство, София се състоя международна конференция на тема: „Структурни фондове и обществени поръчки: Необходимост от ефективна система за управление на обществените поръчки при усвояването на средствата от фондовете на ЕС. Събитието е в рамките на Туининг проект по програма ФАР „По-нататъшно укрепване на системата на обществени поръчки в България“. Агенция по обществени поръчки е бенефициент по проекта и го изпълнява съвместно с партньори от Италия и Полша.

С приветствие към участниците във форума се обърнаха г-н Любомир Дацов, зам. министър на финансите и г-жа Миглена Павлова, изпълнителен директор на Агенция по обществени поръчки.

Сред официалните лектори на конференцията бяха г-н Карстен Расмусен, заместник-началник на звено „България“ в Генерална дирекция „Регионална политика“ в Европейската комисия и г-н Пиотр Горецки от организацията SIGMA.

В своите презентации участниците акцентираха върху актуални теми, свързани с ефекта от разходването на средства по кохезионната политика и структурните фондове на ЕС върху системата на обществените поръчки в България. Акцент в програмата бе поставен върху факта, че съществена част от ресурсите на структурните фондове ще бъде усвоена именно чрез обществени поръчки за доставки, услуги и строителство. Това изисква високи стандарти в съответствие с „acquis communautaire“. Нарастването на обема и на броя участници в процеса на възлагане на обществени поръчки води и до нарастване на рисковете, съответно до нужда от гаранция за спазване на законодателството.

Г-н Карстен Расмусен подчерта, че е важно да се създаде система за контрол гарантираща законосъобразност, без същевременно да забавя изпълнението на целите на фондовете. „Необходими са ясни правила и процедури, но същевременно бюрокрацията продължава да бъде заплаха за ефективността“,  подчерта той в своята презентация.

Гости на конференцията бяха представители на централната и местната администрация, не правителствените организации, големи секторни възложители и медии.

Споделете в социалните мрежи: