Министерският съвет, на свое заседание прие решение, с което одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗИДЗОП).

Министерският съвет, на свое заседание прие решение, с което одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗИДЗОП).

Основните промени, предвидени в законопроекта са следните насоки:

Увеличени са национални стойностни прагове, които определят приложимата процедура за възлагане на обществени поръчки. Повишението е прибл. равно на размера на годишната инфлация.

Предложени са редица разпоредби, с цел да се засили публичността и прозрачността при възлагането на обществените поръчки.

Предвидена е възможност при т. нар. класически възложители в комисиите да участват представители на неправителствени организации или експерти от други администрации, различни от възложителя. Тези лица се предлагат от изпълнителния директор на агенцията, по негова инициатива или по искане на възложителя.

При отваряне на пликовете с офертите и заявленията за участие, освен кандидатите или участниците в процедурата, или упълномощени от тях лица, могат да присъстват и представители на медиите и различни неправителствени организации.

Въвежда се публично отваряне и на ценовите оферти, при което се обявяват предложените цени. С цел да се предотврати възможността за манипулиране на резултатите на комисията, преди отварянето на плика с цената се оповестяват получените до този момент резултати от класирането.

Законопроектът предвижда засилване на предварителния контрол при възлагане на обществените поръчки. Той ще обхваща целия процес – от решението за откриване на процедурата до нейното приключване с подписване на договор или с решение за прекратяване. Контролът ще се осъществява от наблюдателите на Агенцията по обществени поръчки.

Гарантира се публичност на осъществявания контрол чрез оповестяване на резултатите от него на интернет страницата на агенцията.

Част от промените са насочени към опростяване на правилата и улесняване на кандидатите и участниците чрез намаляване на административните и финансови тежести в процедурите. В тази връзка отпада необходимостта от подаване на документи за доказване на обстоятелства, вписани в търговския регистър.

В значителна степен е облекчено задължението за представяне на декларации от колективните органи за управление на дружествата. Такива вече се изискват само от лицата, които ги ръководят и представляват.

Премахва се възможността за определяне на необосновано високи цени на документацията за обществените поръчки, като нейната стойност се свежда до действителните разходи за размножаването й.

Съществени промени са направени в административно наказателните разпоредби на закона. Предвидени са наказания за членове на комисията, които недобросъвестно изпълняват задълженията си. Строги санкции ще се налагат и на възложителите, които сключват договори преди да изтече 10-дневния срок за обжалване, както и за възложител, който необосновано забавя вземането на решение за подбор на кандидатите или за избор на изпълнител и др.

Законопроектът съдържа промени в преходни режими, касаещи усвояването на средствата по програма ФАР. Предвижда се в комисиите за провеждане на процедурите, финансирани със средства на програмата да участва независим правен експерт, който ще представя доклад до националния ръководител.

Целта на предлагания Законопроект за изменение и допълнение на ЗОП е да се усъвършенства нормативната уредба по обществени поръчки, в съответствие с европейските разпоредби в тази област. Да се улеснят субектите в провеждането на процедурите за възлагане на договори и да се подобрят условията за правилното, точно и еднакво прилагане на законодателството, което като цяло ще подобри бизнес климата в страната.

Споделете в социалните мрежи: