На 28 юли 2008 г. в Агенцията по обществени поръчки се състоя заключителна пресконференция за представяне на резултатите от Туининг проект по програма ФАР “По-нататъшно укрепване на системата на обществени поръчки в България”.

Проектът стартира на 01 август 2006 г., продължи 24 месеца и е на стойност 1.1 милиона евро, предоставени от Програма ФАР на Европейската комисия, финансирана със средства от Европейския съюз. В реализацията му Агенцията по обществени поръчки (АОП) си сътрудничи с Министерство на икономиката и финансите, Италия и неговите два основни партньора – Соnsip SpA и Органа по обществени поръчки, както и с полския Офис по обществени поръчки. Ръководители на програмата са г-жа Миглена Павлова, изпълнителен директор на АОП и г-н Джузепе Форезе, директор на Дирекция Държавно съкровище в Министерството на икономиката и финансите.

Постигането на целта на проекта се осъществи посредством изпълнението на дейностите по 5 основни компонента, както следва:

  • По-нататъшно  подобряване  и  адаптиране  на  законодателството  в  съответствие с европейските изисквания;
  • По-нататъшно    подобряване    на    административния    капацитет    на    системата на обществените поръчки;
  • Организиране    и    провеждане    на    кампания    на    централно    и    местно    ниво за представяне на системата на обществените поръчки;
  • Изготвяне  на план  за действие  за развитие  на  Интернет  страницата на АОП и превръщането й в електронен портал за обществени поръчки;
  • Дейности по външно обучение и създаване на учебен център;

В рамките на петте компонента се отчита постигането на 39 конкретни резултата, а именно: финализирани са 16 доклада, проведени са 29 практически семинара, 6 IТ обучения, в допълнение на 4 учебни посещения и 2 стажа. Около 1185 човека са преминали през различни програми за обучение, като е и изразена висока оценка по отношение на съдържанието, лекторите и организацията.

70 италиански, полски и европейски експерта проведоха 185 мисии в България, които отговарят на 341 човекодни предоставени като техническа помощ за нуждите на АОП.

Общата оценка от провеждането на съвместния проект, е висока, като и двете страни по договора считат, че са реализирани полезни, навременни и уместни дейности, които, разгледани в своята цялост ни дават основание да твърдим, че целите на проекта са изпълнени. Това означава, че като резултат от изпълнението на проекта, системата на обществените поръчки в България отчита едно позитивно развитие и въпреки че все още редица области се нуждаят от развитите, посредством удачното сътрудничество с партньорите на АОП са направени съществени крачки в посока оптимизиране на средата, в която се възлагат обществени поръчки.

Министерство   на   икономиката   и   финансите,   Италия,   Дирекция   Държавно съкровище

Подпомага технически министъра на икономиката в областта на икономическата и финансовата политика на правителството. Разработва макроикономически стратегии и документи по икономическо планиране.

Министерството има добър опит в управлението на туининг проекти с икономическа и правна насоченост. Също така има дълъг правен и административен опит и познава добре областта на обществените поръчки. През последните години главният акцент е върху намаляването на обществените разходи чрез национална програма за рационализация, която включва централизиране на обществените поръчки на централните органи на властта в рамките на един централен орган за покупки (Соnsip).

Соnsip е обществено предприятие, изцяло управлявано от Дирекция „Държавно съкровище“ на Министерството на икономиката и финансите. Създадено е с цел осъществяване на обществени поръчки за цялата италианска публична администрация и разработване на система за електронни обществени поръчки. Consip се ползва с високо международно признание благодарение на успешното управление на платформи за електронни обществени поръчки и на подпомагането на инициативи за обучение в областта (например Лаборатория за обучение по обществени поръчки в ЕС; основаване на специализирана магистърска програма и др.). Соnsip е един от първите централни органи за покупки в Европа и един от най-важните по обем и брой на процедури за възлагане на обществени поръчки.

Орган по обществени поръчки, Италия е независим орган към италианската публична администрация, който е отговорен за надзора на разходването на държавния бюджет и на качеството на благоустройството. Гарант е на конкуренцията и на правилното прилагане на закона в областта на обществените поръчки. Допълнително, по сигнал, ООП има правомощието да води разследване срещу други обществени органи с цел да се предотвратят и следователно поправят нарушения срещу правилата за обществени поръчки. ООП е въвел ефикасна система за мониторинг на обществените поръчки и е компетентен за издаване на лицензи на строителни фирми, както и да приема регулиращи мерки.

ООП е участвал в няколко туининг проекта в областта на обществените поръчки, именно в Литва, Словакия, Полша, Кипър и Турция.

Полският Офис по обществени поръчки е автономен орган към полската публична администрация, който има основна роля при оформянето и координирането на политиката в цялата система на обществените поръчки. ООП подготвя правната уредба в областта, приема административни мерки, подготвя и разпространява стандартни критерии за публикуване на обяви в официалния Бюлетин за обществени поръчки.

Също така подпомага арбитража и решаването на спорове в съответствие с най-разпространения институционален модел сред новите държави-членки. Отделът за обучение разпространява информация относно принципите и законовите разпоредби в областта на обществените поръчки към възложителите и участниците на пазара, организира семинари и обучения за арбитри и издава публикации и наръчници по прилагането на правилата за обществените поръчки. ООП също участва в изпълняването на програми за подпомагане на развитието на системата за обществени поръчки в Полша.

Споделете в социалните мрежи: